Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η ζωή και το έργο του γέροντα Παΐσιου


Στις  12 Ιουλίου 2014 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού γέροντος  Παΐσίου ,ημέρα εορτασμού της μνήμης των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου κατά το παλαιόν ημερολόγιον.
Ο  γέροντας  Παΐσιος , κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας από ευλαβείς γονείς , τον Πρόδρομο και την Ευλογία, λίγο πριν την ανταλλαγή πληθυσμών.    
Στις  7 Αυγούστου 1924, βαπτίστηκε από τον Άγιο Αρσένιο στα Φάρασα κι έλαβε το όνομα του Αγίου. Μετά από τον Πειραιά, την Κέρκυρα και πολλές ταλαιπωρίες, η οικογένειά του κατέληξε στην Κόνιτσα όπου έβγαλε το Δημοτικό, δουλεύοντας  στη συνέχεια σαν ξυλουργός.
Υπηρέτησε στο στρατό από το 1945 έως το 1950, σε μία άγρια περίοδο κατά την διάρκεια του εμφυλίου (συνεχώς προσευχόμενος) και διακρίθηκε για την προσφορά του.
Το  1954 με ρασοευχή έλαβε το όνομα Αβέρκιος στην Ι.Μ. Εσφιγμένου. Το 1957 έγινε ''Σταυροφόρος'', λαμβάνοντας το ''μικρό σχήμα'' στην Ι.Μ. Φιλοθέου με το όνομα Παΐσιος .
Μόνασε στην Ι.Μ. Γενεσίου της Θεοτόκου στο Στόμιο Κονίτσης, μετά στο Σινά και μετά στην Σκήτη Ιβήρων, όπου το 1966 έγινε μεγαλόσχημος από τον άγιο  γέροντα παπα-Τύχωνα το Ρωσο. Εκείνη την περίοδο συνετέλεσε στην υλική και πνευματική οικοδόμηση της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης,  λόγω της βοηθείας που του παρείχαν οι αδελφές σε μεγάλη περιπέτεια της υγείας του.
Εν συνεχεία μόνασε στα Κατουνάκια  και το 1968 στην Ι.Μ.Σταυρονικήτα όπου παρέμεινε έως το 1979. Το έτος αυτό εγκαταστάθηκε στο κελλί  Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγούδα), γραμμένος πλέον στα κατάστιχα της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου.
Το 1993 μετά από αγρυπνία της εορτής του αγ. Αρσενίου, στο μοναστήρι της Σουρωτής Θεσσαλονίκης , δεν πρόλαβε να επιστρέψει στο  Άγιον Όρος, λόγω χειρουργικής επέμβασης για κακοήθη όγκο του παχέος εντέρου στο Θεαγένειο Νοσοκομείο.
Ενώ ανέρρωνε στο μοναστήρι της Σουρωτής, η υγεία του επιδεινώθηκε και έτσι παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 στις  11 το πρωί.
Ο τάφος του λιτός κι απέριττος, με έναν ξύλινο σταυρό και σκεπασμένος από χώμα, παραμένει μέχρι σήμερα στο ιερό ησυχαστήριο της Σουρωτής, όπου κάθε μέρα γίνεται λαϊκό προσκύνημα. Πολλές ψυχές ωφελούνται, πολλά θαύματα ομολογούνται και πολλές θεραπείες συμβαίνουν κατά θαυματουργό τρόπο.
Στην Ιερά Αγρυπνία που ετελέσθη όπως κάθε χρόνο και φέτος, το βράδυ 11 προς 12 Ιουλίου ,πρωτοφανής συρροή παρατηρήθηκε. Χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά κι από άλλα ορθόδοξα κράτη, προσήλθαν για να προσκυνήσουν τον τάφο του οσίου Γέροντος και να εκδηλώσουν την αγάπη τους. Παρέμειναν υπομονετικά πολλές ώρες στην ουρά για να προσκυνήσουν το μνήμα, να μεταλάβουν και να πάρουν αντίδωρο.
Την εξαγγελία ότι φέτος θα αγιοποιηθεί ο Γέροντας , διαδέχθηκε σιωπή εκ μέρους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ο προορατικός και διορατικός Γέροντας,  πολλά γεγονότα προείδε και περιέγραψε όσον αφορά την κρίσιμη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος σε σχέση με την Τουρκία, τα γεωπολιτικά τεκτενόμενα στον κρίσιμο χώρο του Αιγαίου και την ανακατάληψη της Πόλης.
Είναι γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες του τουρκικού γενικού επιτελείου, έκαναν φύλλο και φτερό όλα τα βιβλία και δημοσιεύματα που αναφέρονται στον Γέροντα Παΐσιο, αλλά και στις άλλες προφητείες. Ο λόγος είναι προφανής.
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ασκήθηκαν πιέσεις στο Πατριαρχείο, λόγω φοβίας ότι τα γεγονότα σίγουρα θα συμβούν μετά την αγιοποίησή του. Το αλάνθαστο λαϊκό αίσθημα έχει ήδη αναγορεύσει ως άγιο (όσιο ως μοναχό) τον μακαριστό Γέροντα, και η αγιοκατάταξή του θα το επισφραγίσει.
Είναι προορισμένο ως φαίνεται, εκ Θεού ο όσιος  Παΐσιος μαζί με τον προσφάτως ανακηρυχθέντα όσιο Πορφύριο, να συντροφεύσουν παρηγορητικά το Γένος μας και τους απανταχού της γης ορθοδόξους, στη μακρά νύχτα της δολίως επιβληθείσας κρίσεως, η οποία δεν φαίνεται  να ξημερώνει γρήγορα.
Και θέλουμε να ελπίζουμε, όχι μετά από κοσμοϊστορικά γεγονότα.

Θωμάς Γκιάτας
                                                                       
(Βιβλιογραφία : Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης. Μαρτυρίες προσκυνητών
Επιμέλεια : N. Ζουρνατζόγλου Ε.Κ.Δ. : Αγιοτόκος Καππαδοκία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου